søndag den 23. november 2008

SOKKER - hæl og tå


Jeg strikker sokker, nogen gange bliver det til mange par i løbet af en vinter. Familien vil heldigvis gerne gå med dem. Her er en hurtig sokkeopskrift som passer i str. 36-40 i damestr.

OPSKRIFT
Slå 64 m op på pind 3. fordel maskerne på fire pinde. Strik en rip 2 r. 2 vr. ca. 5-8 cm eller hele skaftet - alt efter ønske.

Jeg strikker forholdsvis lange sokker til Mette som bruger dem uden på gamacherne. Mine egne er knap så lange. Mål på dit eget ben, eller sokkebrugerens ben - det giver de bedste resultat.

Hæl:Hælen strikkes over halvdelen af maskerne. Sæt maskerne på en pind og strik frem og tilbage i glat. Huskereglen er at man strikker 2-3 rækker færre en man har masker. Altså har du 32 m. strikker du ca. 28-30 rækker baghæl. Husk 1 m. løs af. Slut af med en vr. pind.

Kilen: Strik til én maske over midten, altså 17 m. 2 m. dr. sammen og 1 r. Vend tag første m. vr. løs af. Strik 3 vr, og 2 vr. sm. 1vr. Vend. * Tag første m. r. løs af. Strik hen til det lille "hul" hvor du vendte sidst og tag 2 dr. s. 1 r. Vend. Tag første m. vr. løs af, strik vr. hen til "hullet" igen, tag 2 vr. sammen 1. vr. Vend* Gentag fra * til * til alle maskerne er med fra begge sider. Saml nu maskerne op langs det lige stykke af hælen. Der samles én maske op i hver lænke. Derfor er det særligt vigtigt at alle rækker er startet med 1 m. løs af.

Nu strikkes der videre over alle masker, de opslagne masker strikkes drejet, så der ikke kommer huller i hælen. Jeg tager 2 omgange med alle masker og dernæst begynder jeg på indtagningen til foden.

Foden: På næste omgang strikkes 2 m. sm. før vristen og 2 m. dr. sm. efter vristen. Fortsæt med indtagninger til du igen har det antal m. som du startede med. Fortsæt så til foden har den ønsket længde.

Huskeregel: Man har strikket en lang nok fod når man ved prøvning har strikket lige forbi lilletåen. Så passer det ca. med at man påbegynder indtagninger til til tåen.

Tåen: Over hver af de 4 pinde startes der med 1 r. 2 ret sm. strik hen til de sidste 3 m. og strik 2 m. dr. sm. 1 ret. Disse indtagninger gentages på hver 3. pind. 3 gange. Dernæst på hver 2.pind 2 gange. og tilsidst på hver omgang. Når du har 8 m. tilbage ialt, trækker du tråden igennem alle maskerne. Hæft enderne godt, der slides jo meget på sokkerne.

14 kommentarer:

Anonym sagde ...

Her strikkes også strømper...sikke fine farver de viste er...
Smæk-bøjlen eller klapbøjlen som er i din lille pung er købt i København, Skindergade, der ligger Skindhuset...de har dem i flere størrelser...de har også en internetbutik, hvis I ikke lige kommer forbi.. :-)

Anonym sagde ...

http://www.skindhuset.dk/default.asp?Action=List&CategoryID=174&pagenum=5

på denne side kommer I direkte ind til smækbøjlen...ellers nøjes med www.skindhuset.dk og gå ind under taske og punge tilbehør

Karen-Ditte sagde ...

Tusind tak for det Anne, Mette er vist allerede på vej til København for at få fingerene idet.
Regnbuesokkerne er super smarte, garnet skifter selv- så nemmere kan det jo ikke være:-)

Strikkeheksen sagde ...

Det er ellers godt nok nogle rappe farver :-)Jeg kan godt forstå, de bliver gået med :-)

nynne sagde ...

super flotte strømper. Er lige til at blive i solskindshumør af

Irene sagde ...

Tilslutter mig de andre - det er da sokker, man bli`r glad af at se på :-)

Karin Grøn sagde ...

Hold da op hvor er de søde og smarte. lige til at sætte pep på et sæt pænt og kedeligt tøj og holde fødderne varme i et par støvler.
Det ser ud til at være en god opskrift-den vil jeg prøve.

Lona sagde ...

Hej Karen-Ditte,
flotte, flotte strømper, jeg er lige begyndt mit strikke-strømpe liv og har derfor "nappet" din opskrift
Venligst,
Lona

Lisbeth sagde ...

Ja, det er nogle rigtig dejlige farver.Det er vist lige noget for Line også. Hvor har du garnet fra?

Karen-Ditte sagde ...

Strømperne er super - og de varmer et godt stykke op af de tynde bukser, som en 13-årig åbenbart syntes er vintertøj. Garnet er købt hos strikketøsen, og jeg tror det var Fabel... Lotte kan huske det.

Tina sagde ...

NØJ dem skal min datter ikke se :D Hun elsker ALT der er regnbuefarvet og specielt elsker hun også strikkede sokker :D Så de to ting kombineret... uha uha!

Dorthe sagde ...

God opskrift. rart med de specielle bemærkninger.
flotte farver.også i de andre strømper. Og superflotte ben.
Må vidst også igang

Jacob sagde ...

jeg finder mine flotte farverfulde strømper her

Jacob sagde ...

det er nice de strømper