søndag den 23. november 2008

SOKKER - hæl og tå


Jeg strikker sokker, nogen gange bliver det til mange par i løbet af en vinter. Familien vil heldigvis gerne gå med dem. Her er en hurtig sokkeopskrift som passer i str. 36-40 i damestr.

OPSKRIFT
Slå 64 m op på pind 3. fordel maskerne på fire pinde. Strik en rip 2 r. 2 vr. ca. 5-8 cm eller hele skaftet - alt efter ønske.

Jeg strikker forholdsvis lange sokker til Mette som bruger dem uden på gamacherne. Mine egne er knap så lange. Mål på dit eget ben, eller sokkebrugerens ben - det giver de bedste resultat.

Hæl:Hælen strikkes over halvdelen af maskerne. Sæt maskerne på en pind og strik frem og tilbage i glat. Huskereglen er at man strikker 2-3 rækker færre en man har masker. Altså har du 32 m. strikker du ca. 28-30 rækker baghæl. Husk 1 m. løs af. Slut af med en vr. pind.

Kilen: Strik til én maske over midten, altså 17 m. 2 m. dr. sammen og 1 r. Vend tag første m. vr. løs af. Strik 3 vr, og 2 vr. sm. 1vr. Vend. * Tag første m. r. løs af. Strik hen til det lille "hul" hvor du vendte sidst og tag 2 dr. s. 1 r. Vend. Tag første m. vr. løs af, strik vr. hen til "hullet" igen, tag 2 vr. sammen 1. vr. Vend* Gentag fra * til * til alle maskerne er med fra begge sider. Saml nu maskerne op langs det lige stykke af hælen. Der samles én maske op i hver lænke. Derfor er det særligt vigtigt at alle rækker er startet med 1 m. løs af.

Nu strikkes der videre over alle masker, de opslagne masker strikkes drejet, så der ikke kommer huller i hælen. Jeg tager 2 omgange med alle masker og dernæst begynder jeg på indtagningen til foden.

Foden: På næste omgang strikkes 2 m. sm. før vristen og 2 m. dr. sm. efter vristen. Fortsæt med indtagninger til du igen har det antal m. som du startede med. Fortsæt så til foden har den ønsket længde.

Huskeregel: Man har strikket en lang nok fod når man ved prøvning har strikket lige forbi lilletåen. Så passer det ca. med at man påbegynder indtagninger til til tåen.

Tåen: Over hver af de 4 pinde startes der med 1 r. 2 ret sm. strik hen til de sidste 3 m. og strik 2 m. dr. sm. 1 ret. Disse indtagninger gentages på hver 3. pind. 3 gange. Dernæst på hver 2.pind 2 gange. og tilsidst på hver omgang. Når du har 8 m. tilbage ialt, trækker du tråden igennem alle maskerne. Hæft enderne godt, der slides jo meget på sokkerne.

søndag den 16. november 2008

En hue på et par timer

Det er nogen gange godt med en bunden opgave: "Kunne du ikke strikke en stribet hue til mig?" siger Rasmus der lige er på weekendbesøg.
Det kan jeg da ihvertfald!

Her er en hurtig hueopskrift:
Garn: Superwash 1ngl sort og 1 ngl grå.
Slå 160 m. op på rundpind 3.5.
Strik 10 cm. rib med 2 r. 2 vr.
Skift til p. 4 og strik glat samtidig tages 46 masker ind på første omgang. Striberne er kun i glatstrikket.
Efter 4 striber grå og sort påbegundes indtagningerne. jeg har valgt at striberne er smalle, altså to omgange. Men her bestemmer du huens udtryk selv!
Sæt mærktråd for hver 6 m. og tag ind efter mærketråden på hver 6 p. Når der er ca. 20 masker tilbage, tages alle m. sammen to og to. Altså halvér maskeantallet på en omgang, træk garnet gennem de sidste masker, stram garnet og hæft enderne.

Mange trofaste læsere

Sådan ser en hyggelig lørdag eftermiddag ud. Computere inden for rækkevidde. Jeg tjekker lige blogs. Der er jo kommet den herlige gadget at man nu kan indsætte en rubrik til faste læsere. Ikke nok med at jeg kan se alle jer som jævnligt kigger her forbi. Jeg får også en liste over hvor jeg selv færdes med jævne mellemrum. Hvis man klikker på min profil, så kan man se, hvor jeg læser med. Det betyder at selvom du ikke selv er blogger, men har en google profil, så kan du være med og få etabeleret en oversigtsliste. Det er måske et farvel til de kedelige feedslister?

søndag den 9. november 2008

De små hurtigeDet bliver til en del sokker - jeg må ved lejlighed stabler dem så i kan se hvormange der faktisk ryger af pindene. Jeg ved tror et par om ugen. Heldigvis er der mange aftagere, så jeg strikker i alle strørrelser. Det næste par skal op over knæene. Det glæder mig, for uld er da den eneste løsning til teenagepigerne tynde, tynde gamacher. Så de er på pindene snart.


Weekenden er også blevet brugt til lidt hæklerier. Det er ikke så ofte jeg hækler, men Lotte inspirerede mig lige til disse her lange baner

Flere striber i lange baner

Endnu flere striber i lange baner er blevet strikket i denne uge. Ønsket om et meget blødt halstørklæde gjorde at jeg skiftede til Hjerte garns økologiske exclusive Alpaca. Det er da superlækkert. Ideen var at isætte en helt lys isblå, men den sorte og grå bar så pænt, at den valgte blå var for bleg, så den kom ikke med. Da garnet er lidt tykkere, har jeg denne gang kun 90 masker. Men principperne er de samme, som er beskrevet her. Du kan stadig få en opskrift tilsendt som pdf-fil, send mig blot en mail, eller skriv din egen mail i kommentarfeltet.